seacoop_samenvoordetoekomst

Burgerwind

op zee

#burgerwindopzee

#citizenoffshorepower

Nieuws

Persbericht: Belgische energiecoöperaties lanceren vandaag Onze Energie: “Door participatie in windturbines op zee geven we tegen 2030 een half miljoen Belgen mee controle over de energieproductie”

Onze Energie is een ambitieuze krachttoer van energiecoöperaties om de burgers centraal te plaatsen in de energietransitie….

Lees meer

Vacature Administratief Medewerker – halftijds

SeaCoop cvso is een coöperatieve projectvennootschap waarin 34 Belgische REScoops rechtstreeks participeren om mede-eigenaarschap te verwerven in…

Lees meer

Persbericht: De federale regering wil een aanzienlijke burgerparticipatie in offshore windenergie – SeaCoop maakt er werk van

Met deze beslissing is België wat betreft offshore koploper in Europa voor het implementeren van de Europese…

Lees meer

Wat is SeaCoop?

SeaCoop cvso is de Belgische hernieuwbare energiegemeenschap die is opgericht door 33 burgercoöperaties voor hernieuwbare energie, die allemaal lid zijn van REScoop Vlaanderen of REScoop Wallonië. Ontdek de coöperatie bij u in de buurt. De activiteiten van de leden van REScoop Vlaanderen staan ook op burgerenergie.be

34
burgercoöperaties
voor hernieuwbare
energie

seacoop_Plaatstoekomst

Waarden en doelstellingen

SeaCoop is een coöperatie die, in het algemeen belang, een positieve maatschappelijke impact wil genereren voor de mens, het milieu en de samenleving. Haar optreden is in overeenstemming met de beginselen van de Internationale Coöperatieve Alliantie (ICA).

Waarom SeaCoop?

Wind is een gemeengoed. Van de voordelen moet dus iedereen kunnen genieten. Wij willen de mensen weer zeggenschap geven over de productie en het gebruik van energie uit de Noordzee. Wij willen deze elektriciteit bij de Belgen thuis brengen tegen een stabiele en betaalbare prijs.

Tweeledig doel van de coöperatie: een belang van 20% nemen in de offshore windmolenparken en de elektriciteit die daar geproduceerd wordt naar de Belgische huishoudens en KMO’s brengen via de coöperatieve leveranciers Ecopower en COCITER. Dit korte-ketenmechanisme voor stroomvoorziening door en voor burgers moet zorgen voor een duurzame verankering van hernieuwbare energie in Belgische handen en voor prijsstabiliteit in het belang van iedereen. 

Wat is SeaCoop nu aan het doen?

Wij steunen de wens van de Belgische overheid om te zorgen voor burgerparticipatie bij de komende aanbestedingen voor windconcessies in de Noordzee. Op maandag 25 november 2024 werd de tender voor de 1ste kavel gelanceerd.

SeaCoop bouwt allianties op om aan deze aanbesteding deel te nemen en mede-eigenaar van de offshore-concessies te worden.

We stellen mechanismen voor zodat de aanbesteding de komende windparken openstelt voor burgerparticipatie.

We ontwikkelen tools om de elektriciteit van op zee te kunnen leveren aan de Belgische gezinnen.

seacoop_SeatoCity

Neem deel aan dit grote project

Sluit u aan bij een van de coöperaties die lid zijn en verneem welke lokale acties u kunt ondernemen om deel te nemen aan de productie en het gebruik van windenergie uit de Noordzee.

Lokale coöperaties

Jouw lokale coöperatie

250212 rescoop-vl-map-2025 450KB