Spring naar content
seacoop_samenvoordetoekomst

Burgerwind

op zee

#burgerwindopzee

#citizenoffshorepower

Nieuws

Vacature Administratief Medewerker – halftijds

SeaCoop cvso is een coöperatieve projectvennootschap waarin 34 Belgische REScoops rechtstreeks participeren om mede-eigenaarschap te verwerven in…

Lees meer

Persbericht: De federale regering wil een aanzienlijke burgerparticipatie in offshore windenergie – SeaCoop maakt er werk van

Met deze beslissing is België wat betreft offshore koploper in Europa voor het implementeren van de Europese…

Lees meer

“De meerwaarde van burgerenergie aan de energietransitie”

Op 28 november 2022 waren we aanwezig op de presentatie van REScoop Vlaanderen en REScoop Wallonië van…

Lees meer

Wat is SeaCoop?

SeaCoop cvso is de Belgische hernieuwbare energiegemeenschap die is opgericht door 33 burgercoöperaties voor hernieuwbare energie, die allemaal lid zijn van REScoop Vlaanderen of REScoop Wallonië. Ontdek de coöperatie bij u in de buurt. De activiteiten van de leden van REScoop Vlaanderen staan ook op burgerenergie.be

34
burgercoöperaties
voor hernieuwbare
energie

seacoop_Plaatstoekomst

Waarden en doelstellingen

SeaCoop is een coöperatie die, in het algemeen belang, een positieve maatschappelijke impact wil genereren voor de mens, het milieu en de samenleving. Haar optreden is in overeenstemming met de beginselen van de Internationale Coöperatieve Alliantie (ICA).

Waarom SeaCoop?

Wind is een gemeengoed. Van de voordelen moet dus iedereen kunnen genieten. Wij willen de mensen weer zeggenschap geven over de productie en het gebruik van energie uit de Noordzee. Wij willen deze elektriciteit bij de Belgen thuis brengen tegen een stabiele en betaalbare prijs.

Tweeledig doel van de coöperatie: een belang van 20% nemen in de offshore windmolenparken en de elektriciteit die daar geproduceerd wordt via de coöperatieve leveranciers Ecopower en COCITER naar de Belgische huishoudens en KMO’s brengen. Dit mechanisme voor kortetermijnvoorziening door en voor burgers moet zorgen voor een duurzame verankering van hernieuwbare energie in Belgische handen en voor prijsstabiliteit in het belang van iedereen. 

Wat is SeaCoop nu aan het doen?

Wij steunen de wens van de Belgische overheid om te zorgen voor burgerparticipatie bij de komende aanbesteding voor windconcessies in de Noordzee. Een Koninklijk Besluit over de tendervoorwaarden is gepland voor het voorjaar van 2023.

SeaCoop bouwt allianties op om aan deze aanbesteding deel te nemen en mede-eigenaar van de offshore-concessies te worden.

We stellen mechanismen voor zodat de aanbesteding de komende windparken openstelt voor burgerparticipatie.

We ontwikkelen tools om de elektriciteit van op zee te kunnen leveren aan de Belgische gezinnen.

seacoop_SeatoCity

Neem deel aan dit grote project

Sluit u aan bij een van de coöperaties die lid zijn en verneem welke lokale acties u kunt ondernemen om deel te nemen aan de productie en het gebruik van windenergie uit de Noordzee.

Lokale coöperaties

Jouw lokale coöperatie

230322_Seacoop_carte_update_NL