Spring naar content

In de pers

Burgerparticipatie kan verschil maken in strijd om nieuwe offshore windparken – De Tijd 5 mei 2023 – David Adriaen

8/05/2023

230505 titel De Tijd
230505 titel De Tijd

Bij de veiling voor nieuwe windparken in de Noordzee zal ook rekening gehouden worden met de mate waarin burgercoöperaties financieel betrokken worden. Het eerste nieuwe windpark zal ten vroegste in 2029 klaar zijn.

uittreksel uit het artikel:

Om een concessie binnen te halen moeten ontwikkelaars voor het eerst burgers in hun project laten participeren: minimaal 1 procent van de totale projectkosten is verplicht. Dat vergroot volgens het kabinet-Van der Straeten het draagvlak en maakt de energietransitie inclusief. Extra burgerparticipatie, via aandelen of leningen, wordt beloond in het veilingproces met 10 procent van de punten.

Seacoop, een vereniging van 34 energiecoöperaties die honderden miljoenen euro’s willen ophalen, werpt zich op als cruciale speler voor burgerparticipatie. ‘We willen voor 20 procent eigenaar worden van de parken en 20 procent van de stroom leveren aan de burgers’, zegt Philippe Awouters, bestuurder van Seacoop.

Om de veiling te winnen moeten ontwikkelaars een zo laag mogelijke elektriciteitsprijs aanbieden. Daarnaast kunnen ze een deel van de geproduceerde stroom via langetermijncontracten, PPA’s genaamd, voor een vaste prijs rechtstreeks verkopen aan industriële grootverbruikers (50%) of leveranciers van gezinnen (25%). Bedrijven en gezinnen krijgen zo voor een vaste prijs rechtstreeks toegang tot groene stroom, iets waar de jongste jaren veel vraag naar is. Het sluiten van zulke langetermijncontracten kan tot drie jaar na de ingebruikname van het park en wordt ook financieel gestimuleerd.

Lees het volledige artikel op tijd.be