Ons nieuws
Persbericht : Mogelijk uitstel van PEZ1 tender timing is problematisch
21/05/2025


Brussel, 21 mei 2025 – De Federale Regering bekijkt hoe de tenderprocedure voor de eerste Prinses Elisabeth Zone kan gefinaliseerd worden.
De voorbereiding van het KB Tender PEZ1 was een proces van meer dan 3 jaar met volledige consultatie van de sector tussen januari 2022 en 2024. De principes werden in mei 2023 door de Federale Regering bepaald. Het KB werd gepubliceerd in Juni 2024 met goedkeuring van de vereiste van burgerparticipatie en het Contract for Difference mechanisme door de Europese Commissie. Het KB voorziet een minimale burgerparticipatie van 1% van de investeringskost. De openbare aanbesteding voorziet extra punten als de burger tot 4% inbrengt. De tenderprocedure werd opgestart op 25 november 2024 met een indieningsdeadline van 24 augustus 2025.
34 Belgische burgercoöperaties voor hernieuwbare energie aangesloten bij de federaties REScoop Vlaanderen en REScoop Wallonie hebben zich voorbereid om mee te doen met deze tender. Zij hebben hiervoor SeaCoop cvso opgericht in April 2022. In deze voorbereiding hebben wij de burger mee betrokken, samengewerkt met de sector en met banken, en een sterk communicatie- en participatieplan voorbereid over hoe de burgerparticipatie gerealiseerd kan worden en welke maatschappelijke voordelen daaraan verbonden zijn. Hierin werd door de 125.000 burgers die op dit moment vennoot zijn bij de 34 burgercooperaties reeds 2 miljoen € geïnvesteerd.
De nieuwe Federale Regering bereidt 2 noodzakelijke wijzigingen voor:
- een verlenging van de bouwduur van 48 maand na award naar 60 maand, wat realistischer is. Er wordt ook een zekerheid ingebouwd voor het geval Ventilus niet op tijd gebouwd zou zijn. Deze wijzigingen kunnen gebeuren zonder de timing van de indieningsprocedure te veranderen.
- De timing van de aanbesteding veranderen: deze verandering van timing is niet in lijn met de deadline van Europa om de award goed te keuren, wat onzekerheid met zich meebrengt.
Europa legt ook aan België CO2 reducties op tegen 2030. Indien deze doelstelling niet behaald wordt in Belgie zelf, zal Belgie CO2 rechten moeten aankopen in het buitenland of een boete betalen. Dit kan oplopen tot 100 miljoen euro per jaar. Alle Belgen zullen deze impact voelen. De beoogde steun aan de energietransitie door de gevraagde burgerparticipatie loopt hierdoor ook vertraging op.
Dit mogelijk uitstel van PEZ1 tender timing is problematisch. Om het lopende aanbestedingsproces en de belangen van de burgers te waarborgen en te zorgen voor grotere energieonafhankelijkheid en stabilisering van de energiekosten voor België, moedigen SeaCoop, haar 34 burgercoöperaties voor hernieuwbare energie en de 125.000 Belgische burgers-vennoten de Federale Regering aan zo snel mogelijk het nodige in plaats te zetten en dat het huidige regelgevend kader en procedure aangehouden blijft.